2025! Een nieuw hoofdstuk dient zich aan.

Met als subtitel; respect voor elkaar, samen leven is samen leren, intuïtie en doorzettingsvermogen. In de laatste dagen van 2024 is het tijd voor bezinning. Door te kijken naar het verleden. Daarmee kijk je vooruit. Laat de lessen en ervaringen van oudere generaties een baken zijn voor onze gezamenlijke toekomst.

Respect voor elkaar

In de tijden van nu, waarin “ik” voorop staat. En “wij” moet buigen. Waar polarisatie helaas bijna dagelijks in het nieuws is, is het belangrijk vooral te luisteren naar de mening van een ander. Te horen. Te voelen. En elkaars standpunten te respecteren. En dan lees ik in het nieuws dat Jaïr Stranders is uitgeroepen tot Taalstaatmeester 2024.

Sinds de aanslag van Hamas op Israël, op 7 oktober 2023, en de daaropvolgende oorlog in Gaza, speelt Jaïr, een steeds grotere rol in het publieke debat. Hij is theatermaker, filosoof, maar ook bestuurslid van onder meer de Liberaal Joodse Gemeenschap Amsterdam. Hij gelooft in wat hij “de kracht van de redelijkheid” noemt. Ziet het als zijn taak om te de-escaleren als de gemoederen hoog oplopen. En hij doet dat in een taal die niet alleen opvalt door de boodschap die hij erin verpakt, maar vooral ook door de woorden die hij kiest. Z’n heldere taalgebruik en wijze woordkeuze.

Jaïr brengt een moeilijke boodschap over in een tijd waarin nuance en dialoog vaak worden overschreeuwd, en doet hij dat op een rustige, sympathieke en gevoelige manier. In deze tijd, waarin grote woorden gemakkelijk over de tong gaan, blijft hij terughoudend. Je voelt dat hij met zijn hart spreekt met zijn gevarieerde woordkeus laat hij zien dat hij taalvaardig en kleurrijk in zijn taalgebruik is. Hij is een baken waar onze samenleving een voorbeeld aan mag nemen. Dat hij in 2025 veel navolging mag vinden.

Samen leven, samen leren

Ik blader door de zaterdageditie van Het Parool. In de PS lees ik een interview met Edson Sabajo, één van de oprichters van streetwearmerk Patta. Een selfmade man. Het schoolsysteem was niet de zijne. Koos ervoor om “stoer” te doen. Omarmde al vroeg hiphop. In een tijd nog zonder internet zoog hij “this way of life” op. Het was meer dan de hiphop. Het was dansen, rappen en graffiti. Het bracht hem tot waar hij nu staat. Met vallen en opstaan.

Patta fungeert als bindmiddel, ruggengraat en bruggenbouwer voor een groep creatieven die Amsterdam kleur geven. Het is een bonte groep, multi-cultureel en multi-disciplinair, van rappers tot illustrators en dj’s. Onder de Patta-paraplu valt inmiddels een renclub, een wielerclub en de Patta-academy, waar talentvolle jongeren tussen de 18 en 25 jaar les krijgen in een doe-het-zelfmentaliteit; hoe je succesvol wordt, of hoe je jezelf wordt eigenlijk – dat gaat hand in hand.

Verderop in het interview spreekt hij ook over “each one, teach one”, wat zijn oorsprong vindt in de tijd van de slavernij. Als jij iemand iets leert, ben je verplicht deze kennis door te geven aan een ander. Om elkaars positie te versterken in een wereld waarin mensen vaak onbewust onwetend worden gehouden. Eigenlijk is het leren van de ouderen. De geschiedenis. Want alles herhaald zich. Tis alleen anders verpakt. In een veel snellere wereld dan pakweg 25 jaar geleden.

Zo groeit bewustzijn. Weldenkendheid. Ontstaan gezamenlijke waarden. Leren we van elkaar. Stimuleren we acceptatie. Ontstaat cohesie. Sociale cohesie. In vrijheid. In respect voor elkaar. Eigenlijk moeten Jaïr Stranders en Edson Sabajo hun krachten bundelen. In het kader van “each one, teach one”

Intuïtie

Een uitspraak van Johan Cruijff is “En un moment dado”. Het betekent “Op het moment dat het je gegeven wordt”. In de filosofie van Johan Cruijff betekent het dat je moet handelen op het moment dat zich voordoet, zonder te veel te plannen of te wachten. Het gaat om het herkennen en benutten van kansen wanneer ze zich voordoen.

Cruijff benadrukte hiermee het belang van intuïtie en spontaniteit in het voetbal, maar juist ook in het leven. Het idee is dat je niet altijd alles kunt controleren of voorspellen, maar dat je moet vertrouwen op je instinct en ervaring om op het juiste moment de juiste beslissing te nemen. En als het dan een keer fout gaat dan is er niks aan de hand. Is het een leermoment. Zo ontwikkel je jezelf. Maar negeer nooit je intuïtie.

Ervaar en zet door
Pippi Langkous zei ooit; “Ik heb het nog nooit gedaan. Maar ik denk dat ik het wel kan”. Laat het je motto zijn. Ben onverschrokken. Heb zelfvertrouwen. Je kan meer dan je denkt. Just do it. Maar het komt natuurlijk niet vanzelf aanwaaien. Je moet er wel voor aan de bak.

Want geen groei zonder tegenslag. Het is nooit slecht. Het kan altijd nog erger. Blijf vooral positief. Want hoop doet leven. Aarzel niet om je ervaringen te delen. Te praten. Hoe moeilijk het ook is. Met elkaar zijn we onoverwinnelijk. Samen komen we tot oplossingen. Verder.

Blijf dus leergierig. En moedig anderen aan om te blijven leren, groeien en delen. Een avontuurlijke aard en onstuitbare nieuwsgierigheid leiden vaak naar nieuwe ontdekkingen. Zie leren niet als een plicht, maar als een spannend avontuur. Zo blijf je jong van geest en sta je midden in je leven.

Tot slot

En dan beginnen we aan 2025. Laat je ondertoon positief zijn. Leer. Van elkaar. Voor elkaar. Ga ervoor. Neem initiatief. Ga op je bek. Sta op. Net zolang totdat je jouw doel van leven hebt ontdekt. Je talenten zich ontvouwen. Zodat je het maximale uit het leven haalt. Om als energie te dienen voor onze samenleving. Met respect voor elkaar.

Onno